Senaste nytt om vattenförbrukningen i Vingåker

13 aug, 2019

VA

Nu lättar vi på bevattningsförbudet i Vingåkers kommun.

2019-08-13 kl 10:50: Vi har idag gjort bedömningen att lätta på bevattningsförbudet i Vingåker och återgår nu till bevattningsförbud mellan klockan 06.00-20.00.
Detta med anledning av att nivåerna nu anses vara stabila samt på grund av rådande väderlek och de åtgärder som gjorts på ledningsnätet. 

Tack till alla som gett oss tips på misstänkta vattenläckor, men fortsätt gärna att vara uppmärksam på vattenansamlingar i Vingåker och tipsa oss! 

Din insats gör skillnad, fortsätt vara sparsam med vattnet - vårt viktigaste livsmedel!


2019-08-09 kl 07.30: Vattenförbrukning börjar sakta återhämta sig men vi anser fortfarande att den är för ostabil, så läcksökningen fortsätter. Vi bedömer också i dagsläget att bevattningsförbudet kvarstår över helgen och att vi gör en ny bedömning i början av nästa vecka.

Tack för att du är sparsam med vattnet!


2019-08-01: Vattenförbrukningen är nu mer stabil, inte lika hög som tidigare. Vi har identifierat ett fåtal mindre läckor som åtgärdas, och detta kombinerat med det svalare väder som nu infunnit sig gör att vattenförbrukningen sakta minskar och läget blir mer stabilt.

Vi bedömer att vi behåller bevattningsförbudet dygnet runt i Vingåker tillsvidare, tills vi ser att nivåerna återhämtat sig ordentligt. Vi kommer göra en ny bedömning under nästa vecka.

2019-07-27: Vi uppmanar till sparsamhet på det kommunala vattnet i Vingåkers kommun, då förbrukningen fortfarande är hög. Vi arbetar för fullt med att ta reda på anledningen och några av de insatser vi gjort hittills är:

 • Infört bevattningsförbud dygnet runt. Vi ber dig respektera detta och inte använda vattnet mer än till personlig hygien, mat och dryck. Läs mer om vad bevattningsförbud innebär här!
 • Under rådande semestertid har vår egen personal gått man ur huse för att försöka hitta orsaken till den höga förbrukningen. De har vandrat många mil för att säkerställa att kommuninvånare har dricksvatten i sina kranar. Tack!
 • Skickat sms (26/7) till kommuninvånarna i Vingåkers kommun med uppmaningen att spara på vattnet samt hjälpa oss att upptäcka misstänkta vattenläckor.
 • Lägger fortlöpande information på vår hemsida samt sprider detta i sociala medier.
 • Haft kontakt med Radio Sörmland, andra medier samt campingplatser för att nå ut ytterligare, till t ex sommargäster och besökare i kommunen.
 • Fått hjälp av Nodra AB (Norrköping) att läcksöka på våra ledningar. Stort tack till er!
 • Haft kontakt med Vingåkers kommun som hjälper oss att sprida budskapet om sparsamhet och bevattningsförbud samt svarat på frågor.
 • Skickat ett påminnelse sms (28/7) till kommuninvånarna i Vingåker, då förbrukningen fortfarande är hög.
 • Dykare har inspekterat ledningar som går i vatten.
 • Vi har fortsatt eftersöka läckor på ledningsnätet. 

Vad gäller nu?

 • Vi ber fortfarande allmänheten om hjälp att meddela oss om man ser något ovanligt så som en vattenansamling någonstans. Meddela oss på telefon 0150-800 150. Tack!
 • Bevattningsförbudet kvarstår tills vidare. Snälla respektera detta och vattna inte gräsmattor eller dylikt med vattenspridare. Tänk också på att spara på vattnet så mycket du kan i rådande värme!
 • Behöver du fylla din pool, ta kontakt med oss på Sörmland Vatten.

Har du frågor eller funderingar kring detta, tveka inte att höra av dig till oss. Här finns kontaktformulär.

Tack för att du värnar om vattnet – vårt viktigaste livsmedel!