Topp 5 på vad du inte ska spola ner i toaletten

8 maj, 2020

VA

Är du medveten om de värsta bovarna som orsakar stopp och skapar alldeles för stora konsekvenser i avloppsnätet och pumpstationer? Här är topp 5 på dessa saker…

Enligt en Sifo-undersökning gjord av bland annat Svenskt Vatten, har var tredje person dålig koll på vad som får och inte får spolas ner. Många uppger dessutom att de inte orkar göra rätt – även om de är medvetna om sina misstag. Fulspolandet och fultorkningar* kan leda till stora kostnader då det krävs omfattande reparationer av både pumpstationer och reningsverk.

*Fulspola innebär att du spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Fultorka innebär att du torkar dig med någonting annat än toalettpapper. Det är givetvis helt okej så länge som du slänger detta i sophinken och inte spolar ner det i toaletten.

Topplistan på vad som spolas ner mest

1. Våtservetter
Ett av de absolut största problemen som vi upplever just nu är nerspolade våtservetter. Jämfört med vanligt toalettpapper så löser inte våtservetterna upp sig utan tvinnar ihop sig till tjocka ”rep” som måste plockas bort för hand eller helt enkelt skäras bort.

2. Hår
Håret tovar ihop sig till en stor klump och orsakar stopp i både ledningar, pumpar och reningsverk. 

3. Hushållspapper 
Precis som våtservetterna kan även hushållspappret till utseendet likna vanligt toalettpapper. Men hushållspapper som spolas ner i toaletten löses inte upp utan suger åt sig vattnet och sväller. Pappret bildar då proppar som täpper till ledningarna. 

4. Snus och cigaretter
Snus och cigarettfimpar innehåller kadmium, en kemikalie som vi inte vill ha ut i vattnet eller ens in i reningsverket. Fimpar och snus slänger du i papperskorgen. 

5. Bindor och tamponger
På samma sätt som våtservetter tvinnar ihop sig till stora tjocka ”rep”, så kommer också bindor och tamponger bidra till stopp i avloppet.


Det är i papperskorgen allt detta hör hemma! Det som ska ner i toan är helt enkelt bara det som passerat kroppen samt toalettpapper!

Psst.. nästa gång på instagram får du följa med en av våra medarbetare som tar hand om pumpstationer.. Du följer väl oss?